De historie

 

Even een woordje over het ontstaan van De Katse Bourgondiërs.

Café De Zwarte Kat organiseerde eind september 2018 een degustatieavond die werd begeleid door de zytholoog Freddy Van Daele. Wij als kameraden vonden de degustatieavond bijzonder interessant waardoor wij besloten om daar iets uitdagend, boeiend en leerzaam mee te doen. Zo kwamen we dan ook in gesprek met de zytholoog die tevens ook de voorzitter is van Zythos VZW.  We besloten dan ook vrij vlug om een vereniging van bierliefhebbers op te richten voor mannen en vrouwen. De brainstorming leverde ons de naam van de vereniging op, nl. De Katse Bourgondiërs. Omdat ons clublokaal op de Katte (De Katse) is, en ook omdat we willen genieten van bieren, wijnen en bijhorende proeverijen (Bourgondiërs). Wij zijn dan ook levensgenieters!

Het initiatief om contact te leggen met Zythos VZW, de officiële biervereniging van België kwam er snel. Na de gesprekken hebben we ons bestuur samengesteld en zijn de nodige stappen gezet om onze vereniging officieel te maken.


 

De doelstelling en visie

 

De vereniging heeft tot doel de Belgische biercultuur verder te zetten in groep en vriendenkring en dit door te proeven en te zien van de verschillende smaken, geuren en kleuren. En niet alleen de bieren maar ook de wijnen en bijpassende versnaperingen.

  • Door het organiseren en stimuleren van projecten die de kennis van de Belgische bieren/wijnen hun smaken te bevorderen.

  • De erkenning van bieren als wezenlijk onderdeel van onze cultuur, brouwerijtraditie, levensstijl en gastronomie.

  • Door aandacht te vragen voor en steun te verlenen aan traditionele en authentieke Belgische bierstijlen zoals de bieren van spontane gisting, bieren van het type oud bruin, saisons, tafelbieren, ...

  • Door onze kennis, kunde en ervaring over te brengen op alle geïnteresseerden onafhankelijk van hun af- of herkomst.